Lumbal diskusdegeneration

Fra Rygsygdom.dk
Spring til navigation Spring til søgning

Spondylose er betegnelse på det, som også kaldes "slitageforandringer" i ryggen. Med slitage i ryggen mener man slitage både i skiverne mellem hvirvlerne, i selve hvirvlerne og i ledbåndene mellem ryghvirvlerne. Tilstanden kaldes mere præcist for diskusgeneration.

Symptomer

Symptomerne ved spondylose er rygsmerter og indskrænket bevægelighed. Rygsmerterne er ofte værkende af karakter, sidder langs rygsøjlen, og forværres, når man belaster ryggen med uheldige arbejdsstillinger. Smerterne sidder oftest i nakke eller lænd, eventuelt i hele rygsøjlen. Smerterne ved spondylose stråler ikke ud i benene sådan som ved iskias. Men der kan nogle gange føles en brændende eller værkende smerte udover skulder- eller sædepartiet. Smerterne vil ofte variere en del, med perioder med mange gener og andre perioder, hvor generne er mere beskedne.

Kirurgisk behandling

Ved indgrebet stivgøres et stykke af rygsøjlen. En stivgørende rygoperation indebærer at man danner en knoglebro på et kortere eller længere stykke af rygsøjlen. I de fleste tilfælde sker det ved, at kirurgen lægger patientens eget knoglevæv ind imellem to hvirvler eller på siden af ryghvirvlerne. Knoglevævet får man ved at fjerne f.eks. torntappen på en eller flere hvirvler. Mange patienter forestiller sig at man efter et sådan indgreb er ”helt stiv i ryggen” og f.eks. må anvende hele kroppen hvis man vil dreje sig. Det er uhyre sjældent at patienter klager over dette; selv efter stivgøring af et længere stykke af rygsøjlen.

Operation

Det stivgørende indgreb kan ske via en adgang forfra (ALIF) eller bagfra (TLIF).

Dese2.jpg