Thorakale columnafrakturer

Fra Rygsygdom.dk
Spring til navigation Spring til søgning

Fraktur af Th1-10

  • Kompressionsfraktur: opstår ved aksial belastning under samtidig fleksion, hvorved der opstår en kompression af den forreste del af hvirvelcorpus. Denne fraktur er som regel stabil blandt andet på grund af det omkringliggende stive thorakale skelet. Samtidig læsion af medulla spinalis ses sjældent.

Compression T.jpg

  • Burstfraktur: hvorved der forstås kompression (kollaps) af hele hvirvelcorpus, ofte med knoglefragmenter ind i spinalkanalen, opstår ved voldsomme aksiale belastninger. Fraktuen er instabil, og der ses ofte medullær læsion på grund af spinalkanalens ringe diameter og relativt større fylde af medulla spinalis.

Burst T.gif

  • Ved hyperekstensionstraumer opstår der læsion af de posteriore strukturer i columna. Der kan samtidig ses læsion af disci og corpora. Læsionen er ofte instabil og ikke sjældent ledsaget af læsion af medulla spinalis.

Fraktur af Th11-L1

  • Den thoracolumbale overgang er vulnerabel på grund af columnas overgang fra en forholdsvis immobil thorakaldel til en meget mobil lumbaldel.
  • Fraktur ses således hyppigt efter hyperfleksion- og rotations-traume. Læsionen er som regel instabil, og hos 25% er der en samtidig læsion af conus medullaris.