Forskel mellem versioner af "Komplikationer ved operation for lændeprolaps"

Fra Rygsygdom.dk
Spring til navigation Spring til søgning
(Oprettede siden med 'En række komplikationer kan opstå per- og postoperativt ved lumbal prolapskirurgi. =Operation på forkert højde eller forkert side= Operation på forkert højde eller på f…')
 
Linje 1: Linje 1:
 +
=Baggrund=
 
En række komplikationer kan opstå per- og postoperativt ved lumbal prolapskirurgi.
 
En række komplikationer kan opstå per- og postoperativt ved lumbal prolapskirurgi.
  

Versionen fra 16. okt 2013, 23:41

Baggrund

En række komplikationer kan opstå per- og postoperativt ved lumbal prolapskirurgi.

Operation på forkert højde eller forkert side

Operation på forkert højde eller på forkert side af columna lumbalis er en sjælden, men vel doku- menteret komplikation. Hyppigheden er alligevel så høj, at halvdelen af rygkirurgiske speciallæger har foretaget denne form for fejlbehandling. Risikoen for at operere på forkert højde er lav i niveau L5/S1 og stiger jo mere rostralt, man opererer i columna lumbalis.

Lejringsbetingede læsioner

Det er ved studier vist, at det er forholdsvis høj hyppighed af lejringsbetingede læsioner. Det er beskrevet kompressionsneuropati sv.t bl.a. nervus ulnaris, nervus radialis og nervus peroneus, trækskade svarende til plexus brachialis p.g.a. hyperabduktion af skuldrene. Der er beskrevet tibia- lis anterior compartment-syndrom som følge af lejringen. En forholdsvis sjælden, men alvorlig komplikation er akut visusreduktion eller – tab, som kan være følge af cornealæsioner, cortical blindhed pga iskæmi sekundært til langvarigt tryk på øjeæblet. Lejring af hovedet lavere end hjertet kan medføre venøs stase i retina. Hypotension i forbindelse med indgrebet kan også give iskæmiske visusreduktioner. Overstiger operationstiden fire timer, fordobles risikoen for at udvikle tryksår.

Duralæsion

Ikke tilsigtet åbning af dura ved kirurgisk behandling av degenerative sygdomme i columna lumba- lis er beskrevet hyppighed på 0-14%. Læsionen indebærer ikke per se dårligere prognose. Duralæ- sion medfører risiko for lækage af cerebrospinalvæske postoperativt, pseudomeningocele, fistule- ring, prolabering af nervefilamenter igennem åbningen, associeret rodkontusion eller laceration af cauda equina og større blødningstab fra de epidural veneplekser. Hos patienter med duralæsion forekommer ”spinal hovedpine”. Liquorrhea indebærer en vis risiko for meningitis. Det foreligger modstridende opgørelser for hvorvidt mobiliseringstidspunktet af patienter med duralæsion har nogen betydning for, hvorvidt patienterne risikerer postoperativ lækage af cerebrospinalvæske.

Nervelæsion

Hyppigheden af iatrogene peroperative nervelæsioner er blevet anslået til at optræde med en hyp- pighed på ca. 0,2%, ved recesstenose er risikoen noget højere. Mekaniske læsioner der påføres proksimalt for foramen vil kunne medføre lækage af cerebrospinalvæske og prolabering af nervefi- lamenter. Postoperativt vil patienten kunne have neurologiske udfaldssymptomer svarende til den afficerede nerverod.

Intraabdominale læsioner

Iatrogene læsioner af de anatomiske strukturer på forsiden af columna er en sjælden, men potentielt livstruende komplikation, og er således den alvorligste komplikationstype ved kirurgisk behandling af degenerative sygdomme i columna lumbalis. Læsionen opstår ved at kirurgen penetrerer for dybt ind i discus, og dermed går igennem ligamentum longitudinalis anterior, som muliggør lede- ring af intraabdominale strukturer som f.eks. større arterier eller vener, urinlederne og tarmsystem. Ved ledering af intraabdominale strukturer kan der således bl.a. opstå livstruende blødninger og peritonitis(1).

Postoperativt epiduralt hæmatom

Klinisk betydende epiduralt/subfascielt hæmatom forekommer sjældent, incidensen beskrives at være 0,1-0,2%. Høj alder, forhøjet INR, trombocythæmmere præoperativt og operation i flere højder er korreleret med større hæmatomdannelse. Blødningen stammer vanligvis fra de epidurale veneplekser eller muskulære arterier. Studier har vist at det er en korrelation imellem postoperativt hæmatom og omfanget af arvævsdannelse i spinalkanalen. Der foreligger billedbaserede studier som viser at epidurale, aymptomatiske hæmatomer er forholdsvis hyppige, og at anlæggelse af sårdræn kan reducere volumen af disse, samt mængden af peridural fibrose. Anvendelse af sårdræn har imidlertid ikke vist klinisk betydende effekt på outcome.

Infektion

Lumbal prolapskirurgi indebærer en risiko for infektion (sårinfektion, epiduralt empyem og spon- dylodiscitis), der er mindre end 1% . Mere omfattende kirurgisk frilægning eller stabilisering med- fører signifikant højere infektionsrisiko. S. Aureus og S. Epidermidis er de to hyppigst forekom- mende mikrober. Selv om infektionsraten er lav, er der dokumenteret effekt af profylaktisk antibio- tika administreret én gang præoperativt (cefuroxim 1,5 g).

Tromboemboliske komplikationer

Det kirurgiske indgreb og det postoperative sengeleje medfører risiko for dyb venetrombose (DVT) og lungeemboli (LE). Profylaktisk behandling med kompressionsstrømper synes at sænke hyppigheden af tromboemboliske episoder, selv om hyppigheden af DVT/LE hos patienter uden tromboseprofylakse er usikker. Profylakse med heparin eller lav-molekylær heparin har en uafkla- ret betydning i forbindelse ved kirurgisk behandling af patienter der mobiliseres hurtigt.

Kilde

DNKS